Bio Discography Doina Klezmer Music Research News News Nada eRRe Free Okapi Kriikku-Lepistö-Lassila Trio Sinfonia LahtiFree Okapi -yhtye perustettiin 1990 halusta improvisoida ja soittaa yhdessä. Se on muotoutunut laboratorioksi, jossa yhtyeen jäsenet voivat vapaasti kokeilla hurjimpiakin musiikillisia ideoitaan ja haaveitaan. Lähes aina improvisaatiota sisältävien teosten pohjana käytetyn materiaalin säveltävät yhtyeen jäsenet suurimmaksi osaksi itse.


Free Okapin juuret ovat syvällä modernissa konserttimusiikissa, mutta yhtyeen sointia rikastuttavat niin ikään esimerkiksi free jazzista ja etnomusiikista saadut vaikutteet. Myös visuaaliset elementit ovat toisinaan kuuluneet Free Okapin keinovaroihin ja eräät yhtyeen projekteista ovat lähestyneet musiikkiteatteria dramatisointeineen ja ohjauksineen. Ohjaajana ja näyttelijänä läheistä yhteistyötä Free Okapin kanssa on tehnyt ohjaaja Pekka Milonoff mm. "GRONK!","Who is free in this world" ja "Das Haus" -projekteissa.

Polttopisteessä on kiinnostus ääneen tilassa - oli se sitten elektronisesti tuotettua tai akustisesta soittimesta lähtöisin olevaa. Soittotekniikoiden laajentaminen sekä uusien sointimaailmojen ja rakenteiden kartoitus ovat myös Free Okapille tärkeitä alueita.

Ennen kaikkea yhtyeen ilmaisuvoima on kuitenkin improvisaatiossa : siinä mikä syntyy tässä ja nyt.

Improvisoidessaan muusikko kulkee mielensä viidakon läpi oman luovuutensa ja emootioidensa lähteille. Vapaan improvisaation ytimenä on hetki, jolloin siirrytään opitun tuolle puolen - perimmäisen ilmaisun alueille.


Ja musiikki vie Okapia, arkaa eläintä, joka poimii valtavalla kielellään puista vihreitä maistiaisia. Se vaeltelee vapaasti, yli rajojen.