Bio Discography Doina Klezmer Music Research News News Nada eRRe Free Okapi Zagros Kriikku-Lepistö-Lassila Trio Sinfonia Lahti


Improvisaatio kuuluu tärkeänä osana kaikkiin maailman musiikkitraditioihin. Myös länsimaisen musiikin piirissä improvisointikyky kuului vuosisatojen ajan muusikon perusvalmiuksiin. Päättyneen vuosisadan aikana muusikoiden improvisaatiotaidot pääsivät kuitenkin pahoin näivettymään. Vain urkurit pitivät yllä länsimaisen vakavan musiikin vuosisataista vapaan soittamisen traditiota.

eRRe -yhtye haluaa osaltaan olla herättämässä uudelleen henkiin länsimaisen musiikin improvisaatioperinnettä. Yhtyeeseen kuuluu joukko maamme eturivin klassisia soittajia , mutta monilla soittajiston jäsenillä on myös kokemusta muista musiikkitraditioista: jazzista, intialaisesta ja turkkilaisesta musiikista, klezmeristä aina kokeilevaan rock -musiikkiin. Monet muusikot ovat myös esiintyneet erilaisissa nykymusiikkikokoonpanoissa.

Heikki Nikula, cl, bcl
(HKO, Avanti, Free Okapi, Nada)
Minna Pensola, vl
Hannu Vasara, vl
(RSO, Avanti, Zagros, Doina Klezmer)

Max Savikangas, vla,Uusinta, sävellys

Roi Ruottinen, vc, Uusinta
Sampo Lassila, cb, sävellys
(Sinfonia Lahti, Nada, Free Okapi, Doina Klezmer, Zagros)
Kari Heinilä, puupuhaltimet, sävellys
Eero Hämeenniemi, sävellys, pno, taiteellinen johtaja (Nada)
Markus Ketola, perc, sävellys
(UMO, Tila, Nada)

 

eRRe -yhtyeen kymmenestä jäsenestä viisi on säveltäjää. Onkin tarkoitus, että yhtyeen improvisaatiot perustuvat aina säveltäjän laatimalle materiaalille: teemalle, motiiville, muotoidealle… Eri kappaleiden lähtökohdat tulevat epäilemättä poikkeamaan suuresti toisistaan. Koska kaikki säveltäjät myös soittavat yhtyeessä, vältetään länsimaista musiikkia pitkään piinannut keinotekoinen jako luovaan ja esittävään säveltaiteeseen. Yhtyeessä luominen ja esittäminen ovat yhtä.

Yhtyeessä soittaja kohtaa soittajan, esittäjä säveltäjän. Yhtye ei kuitenkaan ole tapaamispaikka vain muusikoille. eRRe haluaa tarjota kuulijalle tilaisuuden tavata improvisoiva muusikko mahdollisimman luontevasti, vailla mahdollisen konserttitilanteen luomaa etäisyyttä. Yhtyeen julkisesta soittamisesta pyritään karsimaan kaikki ulkokohtaiset rituaalit ja teennäisen juhlalliset tavat. Yhtye kutsuu kuulijansa tapaamaan soittajan suoraan, kasvoista kasvoihin.